NE IGNORIŠITE SIROMAŠNE

Milijarder i dobrotvor Bil Gejts pozvao je vodeće svetske privrede da ne ignorišu najsiromašnije zemlje sveta dok se suočavaju sa dužničkom krizom u Evropi. „Ne želim da na bilo koji način umanjim značaj te krize, ali smatram da, dok se borimo sa njom, treba da imamo u vidu i najsiromašnije zemlje“, izjavio je Gejts, pre nego što je liderima Grupe 20 najrazvijenijih zemalja predao izveštaj o merama za borbu protiv siromaštva. „Podsetiću ljude na značaj borbe protiv siromaštva. Tu se ne radi samo o ekonomiji, već o spašavanju života dece“, rekao je Gejts, čija je fondacija uložila milijarde dolara u razne vidove pomoći širom sveta.

Izveštaj koji je Gejts predao liderima G20, čije zemlje čine 85% svetske ekonomije, predlaže kako oni mogu da pomognu da se ubrza razvoj siromašnih zemalja, kao i njihova integracija u svetsku ekonomiju. Ubrzan razvoj donosi „kako humanitarnu tako i ekonomsku“ dobrobit, dodao je Gejts, ukazujući na ogroman napredak koji su Kina, Indija i Brazil ostvarili tokom poslednjih decenija. Predlozi uključuju uvođenje inovacija, iskorišćavanje privatnih sredstava, uključujući zalihe iz dijaspore i novčane fondove, bolje upravljanje energetskim resursima i efektivno oporezivanje. „Sve to su oblasti koje mogu da budu značajno izmenjene i to bez velikih troškova“, napomenuo je Gejts. On je naglasio da je G20 značajan skup za pokretanje borbe protiv siromaštva jer uključuje i zemlje u razvoju.

Izvor: Tanjug, B92.net  04.11.2011.

O boreformf
Blog boreformf - BorskiEkonomskiForum MedijaFokus, je nezavisan forum koji afirmiše savremene javne vrednosti i društveno ekonomski fokus medija.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: