POLITIČKI AUTOSTOPERI OTIMAJU REVOLUCIJU

Za gotovo deset decenija mog života, ne pamtim vreme u kojem je prošlost bila tako nevažna za krojenje politike kao sada. Niko nije predvideo nijedan od značajnih aktuelnih događaja. Stručnjaci su proučavali prošlost, ali, ograničeni starim paradigmama, nisu u stanju da prognoziraju budućnost.

Zbog današnje dinamične i složene situacije u kojoj je globalna ekonomija utemeljena na nauci i brzo se menja, mnogo drugih fenomena je međusobno uslovljeno, što nas sprečava da predvidimo budućnost pomoću linearnih postupaka iz prošlosti. Jedino je sigurno da će budućnost biti definisana naučnim napretkom i inovacijom. Kao rezultat toga, tradicionalna moć država i lidera opada – u globalnoj ekonomiji, inovatori, a ne političari, imaju najviše uticaja. Globalizovana ekonomija pogađa svaku državu, ali nijedna zemlja ne može sama da odredi njene ishode jer da nauka i tehnologija nemaju granice.

Takav preobražaj stavio je svet u ruke mlađe generacije, čiji pripadnici poseduju više znanja iz tehnologije od svojih roditelja i međusobno su povezani društvenim mrežama koje nisu ograničene teritorijom, jezikom ili načinom uprave. Mladi lideri koji su stvorili Fejsbuk i Gugl imaju veći globalni uticaj od mnogih državnika i generala. Mladi su, takođe, lideri političkih pokreta u nastajanju koji pokreću proteste. Arapsko proleće, postavljanje šatora na protestima u Izraelu, pokret „Okupirajmo Volstrit“ i protesti u Rusiji otkrivaju ne samo sukob civilizacija, već i borbu između generacija.

Ipak, postoje politički autostoperi koji žele da iskoriste nedavno buđenje, ne promovisanjem slobode, već nametanjem drugačijeg oblika prinude. U arapskom svetu uglavnom ekstremni islamisti imaju koristi od protesta mlade generacije i kradu njihovu revoluciju. Izrael je pozitivno reagovao na volju mladih, ali ne može i ne sme da se umeša u događaje u arapskom svetu. Podržavamo mlade koji su se pobunili i njihovu legitimnu težnju za slobodom i sticanjem osnovnih prava da kažu svoje mišljenje, izaberu vlast i zarade za život. Izraelci čekaju dan kada njihova država neće biti jedina demokratija u regionu jer nije prirodno biti ostrvo prosperiteta u moru siromaštva. Ali, postoji istinska bojazan da ekstremisti, koji su politički dobro organizovani, nastoje da preuzmu kontrolu na izborima nad slabije organizovanim liberalima, čime bi sprečili mir i stabilnost.

Izrael može da posluži kao primer drugima koji teže ekonomskom prosperitetu i društvenoj slobodi, jer se njegov uspeh temelji na činjenici da na početku nije imao apsolutno ništa. Vratili smo se u našu otadžbinu, čija je istorija bogata, ali koja je lišena prirodnih bogatstava. Izrael je imao samo jedan resurs: „ljudski kapital“. Dakle, uložili smo u obrazovanje i nauku i danas imamo najveći procenat naučnika i patenata po glavi stanovnika. Visoka tehnologija je uvedena u oko 95 odsto poljoprivrede. Koristimo manje vode i dobijamo više prihoda po jutru zemlje nego bilo koja druga država u svetu. Ono što Izraelci mogu da urade, mogu i ostali. Rado ćemo pomoći svima koji žele da traže pomoć. Zajedno, u miru sa susedima, možemo da stvorimo region nade, razvoja i uspeha.

Pre svega, moramo da učinimo sve što je u našoj moći da okončamo konflikt sa Palestincima. Izrael nije stvoren, niti je to njegova sudbina, da vlada drugima. Iskreno smo zainteresovani za uspostavljanje palestinske države koja će u miru živeti uporedo sa Izraelom, demokratskom državom jevrejskog naroda. Za nas, mir je i moralni imperativ i strategija nacionalne bezbednosti, jer bi okončanje konflikta pomoglo stabilizaciji regiona neutralizacijom ekstremista koji nastoje da zloupotrebe narodne pokrete da bi sproveli radikalne planove. Istovremeno, moraju biti sprovedene odlučne mere protiv ekstremista. Iran je izvor moralne korumpiranosti koja podstiče ekstremizam i zaustavlja reforme, razbija legitimne proteste sopstvenih građana i deluje protiv hrabrih Sirijaca koji se bore za slobodu. Iran koristi svoje ljude da podstiču teror protiv umerenih snaga u Palestinskoj upravi, Libanu i Iraku.

Ukoliko Iran uspešno sprovede svoj plan o sticanju nuklearnog oružja, njegovi lideri mogli bi da izazovu potrese na Bliskom istoku i podstaknu još veći ekstremizam i nasilje. Izrael će se braniti ako Iran nastavi da se zalaže za njegovo uništenje. Ali, pretnja nije uperena samo protiv Izraela; Iran predstavlja opasnost za mir i stabilnost čitavog sveta. Demokratske države u svetu neće dozvoliti Iranu da razvije nuklearno oružje i njihova je dužnost da ispune to obećanje, pre nego što postane neostvarivo.

Osim kratkoročnih izazova, dužni smo da duboko izmenimo način na koji pripremamo našu decu da se ophode prema današnjem novom svetu. U eri gde je „juče“ postalo gotovo beznačajno i gde jedva da možemo da predvidimo šta će se dogoditi sutra, obrazovanje mora da omogući svakom detetu da ostvari svoj najveći potencijal. Oni koji danas prenose obrazovanje treba da inspirišu našu decu da budu kreativna i inovativna. Izražavanje vlastite ličnosti podjednako je važno kao sloboda izražavanja.

Pišem ovo u 88. godini života, ali ne zato što sam učio iz iskustva. Naprotiv. Iskustvo je preuveličano, jer često ograničava hrabrost potrebnu da se suočimo sa sutrašnjicom i izgradimo novi svet bez presedana.

Budućnost je već stigla i nema svrhe gledati unazad.

Autor je predsednik Izraela, Izvor: Danas.rs 03.01.2011.

O boreformf
Blog boreformf - BorskiEkonomskiForum MedijaFokus, je nezavisan forum koji afirmiše savremene javne vrednosti i društveno ekonomski fokus medija.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: