SNIŽENJE KREDITNOG REJTINGA ZEMLJAMA LIDERIMA EVROZONE

Francuska i Austrija su najnovije žrtve dužničke krize zemalja evrozone, pošto im je 13.01.2012.godine snižen kreditni rejting. Ove dve zemlje su bile među šest zemalja evrozone sa najvišim „AAA“ kreditnim rejtingom. Međutim, Francuska je to veče saopštila da je jedna od tri vodeće rejting agencije, „Standard & Poor’s“ smanjila njen rejting za jedan stepen na „AA+“, dok su mediji preneli da je ta agencija donela istu odluku i u slučaju Austrije.

Francuski ministar finansija Fransoa Baroan izjavio je da je to „loša vest, ali ne i katastrofa“, dodavši da rejting agencije neće diktirati ekonomsku politiku Francuske. „Standard & Poor’s sa sedištem u Njujorku nije objavio zvanično saopštenje o sudbini šest zemalja. Međutim, evropske novinske agencije izvestile su da su preostale 4 najbolje kotirane zemlje evrozone – Nemačka, Luksemburg, Finska i Holandija, zadržale svoj najviši „AAA“ rejting. Troškovi zaduživanja Francuske, inače druge po veličini ekonomije evrozone posle Nemačke, i Austrije, mogli bi da porastu zbog ove odlluke. „Standard & Poor’s“ je još prošlog meseca saopštio da su 15 od 17 zemalja evrozone suočene sa opasnošću da im bude snižen kreditni rejting.

Izvor: Glas Amerike, http://www.voanews.com

O boreformf
Blog boreformf - BorskiEkonomskiForum MedijaFokus, je nezavisan forum koji afirmiše savremene javne vrednosti i društveno ekonomski fokus medija.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: