DEMOGRAFIJA

Nauka o stanovništvu – demografija, više od većine drugih društvenih nauka koristi serije obimnih statistika, u prvom redu popise stanovništva (koji su prvobitno nastali iz poreskih i vojnih potreba, kako bi se ustanovio broj domaćinstva kojima se raspolaže). U razvijenim evropskim zemljama popisi stanovništva vrše se redovno od XIX veka. Trenutno u svim državama članicama EU, ulažu se veliki napori međusobnog usklađivanja nacionalnih popisa stanovništva. Popisima legalnog stanovništva utvrđuje se broj stanovnika na nivou opština, na osnovu kojeg se procenjuju planovi za opštinske izbore i broj odbornika koje treba izabrati. Kada se na osnovu istih popisanih podataka prave studije, nacionalne ili regionalne (razvoj, snabdevanje, aktivnost – regiona ili države), rade se na osnovu dva uzorka – ili na osnovu četvrtine odgovora ili na osnovu njihovog dvadesetog dela.

Broj stanovnika po kvadratnom kilometru je uprošćeniji pokazatelj, koji prikriva sasvim drugačije stanje, budući da najveći broj stanovnika živi po velikim naseljima Evrope i Severne Amerike, na japanskom arhipelagu, po plodnim seoskim područjima, odnosno dolinama i deltama velikih reka južne i posebno jugoistočne Azije, ili u gigantskim megalopolisima ,,trećeg sveta,, kao što su Meksiko, Rio de Žaneiro, Lagos, Kaioro, Kalkuta, Bangkok, Džakarta i mnogi drugi. Kina i Indija, uprkos i dalje visokom rastu, uspele su da delimičnim ograničavanjem rađanja obezbede opstanak svom stanovništvu. U najgorem položaju trenutno su gomile seoskog stanovništva, koje napuštajući svoje sredine, dolaze i traže opstanak u dvojnim gradovima, u kojima uporedo žive dva sveta, potpuno tuđa jedan drugom – svet modernih i svet favelasa.

U istorijskim epohama je ponekad teško napraviti razliku između jednostavnih pomeranja stanovništva i osvajačkih ili kolonizatorskih poduhvata.

O boreformf
Blog boreformf - BorskiEkonomskiForum MedijaFokus, je nezavisan forum koji afirmiše savremene javne vrednosti i društveno ekonomski fokus medija.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: