RITUALI

U svim društvima, pa i u onim najsvetovnijim, postoje prilike u kojima se upražnjavaju rituali. Ritual je individualni ili češće kolektivni čin, izražen u okamenjenoj i heterotopičnoj formi, što znači s namerom da se čovek obrati nekom drugom. U svakoj kulturi rituali imaju neki smisao jedino za učesnike koji veruju da su oni neophodni i delotvorni. Uglavnom se razlikuju – magijski rituali, pozitivni ili negativni, za koje se smatra da poseduju praktičnu delotvornost, religijski i ceremonijalni, koji se često mešaju sa cikličnim i prazničnim, i prolazni rituali.

Kolektivni rituali nisu privilegija nekadašnjih društva. Ali da bi se neki čin nazvao ,,ritualom,, on mora istovremeno ispunjavati dva uslova – mora se obavljati na kodifikovan i stereotipan način, i mora imati u vidu neku instituciju, odnosno ići dalje od vidljivog. Neko ustaljeno kolektivno delovanje nije samim tim i ritual.

O boreformf
Blog boreformf - BorskiEkonomskiForum MedijaFokus, je nezavisan forum koji afirmiše savremene javne vrednosti i društveno ekonomski fokus medija.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: