DRUŠTVENI SISTEM

Svako društvo predstavlja oblik posebne organizacije materijalnog i društvenog života, odnosno načina na koji je organizovana elementarna grupa kakvu predstavlja zajednica, uključujući i njene odnose sa spoljašnjim svetom. Osim toga, u sastav društvenog ulaze i veze s mrtvima i uopšte sve što se nalazi van ovog sveta. Što su društva arhaičnija, manje ih odlikuju razni autonomni vidovi funkcionisanja i njihovi različiti sastavni delovi uže su povezani. U društvima koja nazivamo primitivnim, lov i ribolov se najčešće obavljaju prema određenim modalitetima koje zajednici nameću, kako umilostivljujuće obrede tako i način na koji će se sastaviti grupa, kao i određena pravila deobe plena. Do razdvajanja različitih domena (porodice, posla, politike, religije…) došlo je zahvaljujući evoluciji, koja je dovela do jačanja moći društvene zajednice (države, grada, opštine), do individualne svojine i sužavanja porodičnog života na sferu privatnog, a u novije doba – i do razdvajanja politike od religije ili odvajanja porodičnog budžeta i individualnog. Funkcije koje ljudi ispunjavaju u bilo kom društvu, mogu se svrstati u četiri kategorija:

* Održavanje grupe – podrazumeva pravila orođavanja i povezivanja, kao i modalitete socijalizacije. Svako društvo definiše svoje kriterijume pripadnosti, pa samim tim i zakonitog prihvatanja dece, kako rođene tako i usvojene. U društvima, nazvanim klasifikatorskim ili rodbinskim. Mogući supružnici strogo su određeni svojim položajem i izbor je veoma ograničen. Što su društva složenija, sloboda u biranju supružnika je veća, a poligamija ređa. Socijalizaciju dece i mladih udruženo obezbeđuje elementarna grupa, koju najčešće čine roditelji i posebne institucije, koje u tome mogu imati ravnopravnu ulogu, a to su škola ili neke druge ustanove. Prelazak u doba odraslih, uz sticanje svojih prava i odgovornosti, potvrđuje se proverama i kolektivnim ceremonijama.

* Vlast i društveni poredak – podrazumeva održavanje mira unutar zajednice, rešavanje sukoba, organizovanje ceremonija, pregovaranje sa strancima i vođenje rata. Načini na koje se vlast preuzima ili uslovi pod kojima se prenosi, posebno su definisani u svim društvima.

* Proizvodnja i raspodela dobara – prepoznaje tri sistema: kolektivna svojina sa raspodelom pod kontrolom vlasti, prisvajanje dobara od strane suverena i privatna svojina. U istorijskim vremenima gotovo svuda se nametnula privatna svojina, ali ona nikad nije apsolutna. Uvek je to jedna društvena konstrukcija, ograničena barijerama koje određuje država.

* Integracija – očuvanje kolektivnih verovanja i uvažavanje društvenih normi. Dobro integrisani pojedinac poštuje običaje i granicu između dozvoljenog i nedozvoljenog i na ovaj ili onaj način, uvažava vrednosti svojstvene jednom društvu koje ga čine jedinstvenom kolektivnom tvorevinom. Stoga sva društva imaju sopstvene rituale i ceremonije ili praznike, čija je svrha da u dušama svojih pripadnika podstaknu verovanje u kolektivne vrednosti zajednice ili naroda. Osim toga, ista ta društva afirmišu i pravo da se eventualni prestupnik kazni, isključenjem iz zajednice ili lišavanjem slobode, a ponekad i smrću.

O boreformf
Blog boreformf - BorskiEkonomskiForum MedijaFokus, je nezavisan forum koji afirmiše savremene javne vrednosti i društveno ekonomski fokus medija.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: