JEZICI I PISMA – LINGVISTIKA

Sposobnost govora poseduju svi ljudi, ali se ona ispoljava kroz veliki broj različitih jezika – neke od njih koristi šačica pojedinaca, druge stotine miliona ljudi. Jezik je institucija i stariji je od osoba koje počinju da ga uče – zahvaljujući njemu, znanja i vrednosti jednog društva prenose se generacijski s kolena na koleno. Kao proizvod istorijskog razvoja, jezik čuva tragove iskustva koja su predhodila ljudima koji počinju njime da se služe. To, pre svega, pokazuje razvoj značenja reči. Jedna od najneobičnijih odlika govora jeste, da se jezici mogu govoriti uz pomoć samih tih jezika – što znači da čovek raspolaže ,,metalingvističkom,, sposobnošću i može govoriti svojim jezikom, koji će se prevoditi prilikom sporazumevanja.

Moglo bi se pomisliti da pripadnici svakog društva govore samo jednim jezikom. Međutim, u najvećem broju slučajeva ljudi su primorani da koriste više jezika – multilingvizam ili polilingvizam. Ali ti različiti jezici, kojima se neka osoba služi ne predstavljaju za nju isto – maternjim se naziva jezik dete prvo nauči (govori se u porodičnom okruženju). Jezici uopšte nisu homogeni, već variraju u zavisnosti od oblasti u kojima se govore. Pored onih koji služe kao norma, odnosno model, postoje i dijalekti, koji se menjaju od regiona do regiona. Ako nisu u pitanju dijalekti bliski preovlađujućem jeziku, reč je o jezicima manjina. Savremeni uslovi života pogoduju razvoju dva oblika bilingvizma. Prvi je korišćenje jednog jezika u govoru svog bliskog okruženja. Drugi je značajniji u službenim aktivnostima – uporedo savlađivanje dva jezika. Poznavanje dva jezika sigurno ima svojih vrednosti, ali nije preporučljivo da deca prerano, istovremeno savlađuju dva jezika.

Veza između govornog jezika i pisanja veoma je složena. Lingvistika se danas razvija u dva velika pravca – formalistika (tendencija kojoj je cilj da izgradi matematičke modele jezika, kako bi favorizovala njegovo informatičko korišćenje – automatsko prevođenje, dokumentacija, automatsko proizvođenje tekstova…), i proučavanje ,,diskursa,, (načina na koji su iskazi proizvedeni i shvaćeni u konkretnim situacijama).

O boreformf
Blog boreformf - BorskiEkonomskiForum MedijaFokus, je nezavisan forum koji afirmiše savremene javne vrednosti i društveno ekonomski fokus medija.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: