DRUŠTVO I KULTURA

Na činjenicu da i drugi imaju kulturu, samo drugačiju od naše, i da imaju različit jezik, dugo se gledalo sa nipodaštavanjem, prezirom, pa i neprijateljstvom. Svi dosadašnji prikupljeni materijali koji prikazuju različite svetske kulture etnologija, polsužili su kao dobra osnova budućim radovima iz oblasti komparativne etnologije, osim pružanja mogućnosti jednostavnog popisa pružaju i mogućnost pristupa dvema vrstama esencijalnih problema: S kojim je drugim oblastima delovanja kulture uvek povezano, s kojim je često, a s kojim nikako? U kakvim su međusobnim relacijama ta delovanja i šta bi nam, statistički posmatrano, omogućilo da zaključimo, da je jedno posledica onog drugog?

Skup elementarnih simboličkih veza korišćenih u jednom društvu sačinjava kod iz kojeg nastaju sve ostale složenije kulturne obrade. Komunikacija među ljudima zasniva se na zajedničkom jeziku, praćenom različitim intonacijama, gestovima i mimikom koji su takođe kodirani i imaju svoju simboliku. Sva verovanja, obredi, institucije i umetničko stvaralaštvo, u velikoj meri pribegavaju stvaralačkoj moći simboličke imaginacije.

O boreformf
Blog boreformf - BorskiEkonomskiForum MedijaFokus, je nezavisan forum koji afirmiše savremene javne vrednosti i društveno ekonomski fokus medija.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: