DRUŠTVA BEZ DRŽAVE

U društvima bez države (društvima u kojima ne postoje zakoni uspostavljeni sporazumima ljudi) osnovu društvenog poretka neminovno predstvaljaju božanska pravila kojima se određuju i individualne i kolektivne obaveze. Sveto i društveno, tesno su povezani. Sveto uvek zahteva da bude kolektivno priznato (svako društvo sadrži deo svetog). A sveto je ono što je u vezi sa nekim nevidljivim postojanjem, bez obzira da li su u pitanju natprirodne sile, svemoćni Bog ili vrhunske vrednosti (deo svetog su i mrtvi). Sveto podstiče dvojaka ponašanja – plašljivo uzmicanje i u isti mah duboko poštovanje. Oblici kroz koje se ispoljava veza između profanog sakralnog su magijski rituali ili religijska žrtvovanja. Ljudi koji održavaju vezu sa svetom – čarobnjaci, šamani, vrači i sveštenici – smatraju sebe poznavaocima posebnih propisa koji obuhvataju zabrane i pojedinačna prava.

Kategorija svetog je šira od kategorije religioznog. Zastava je sveta jer je simbol nacije. Poštovanje čoveka u savremenim društvima smatra se svetim principom, nezavisno od bilo kod religijskog imperativa.

O boreformf
Blog boreformf - BorskiEkonomskiForum MedijaFokus, je nezavisan forum koji afirmiše savremene javne vrednosti i društveno ekonomski fokus medija.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: