SEOSKE ZAJEDNICE

Seoska zajednica u svojim različitim varijantama, predstavlja osnovni model političke i društvene organizacije seoskih društava. Najosobenija obeležja evropskih sela iz razdoblja srednjeg veka, mogu se sresti i u našim danima – npr. na Balkanu. Kao takvo, selo je zajednica zasnovana na uzajamnom ličnom poznavanju. Društveni pritisak u njemu je snažan, pa je prema tome i stepen konformizma visok. Osobe sa izraženom personalnošću ili buntovne, imaju samo dva izbora – ili da ga napuste ili da se nametnu kao ličnosti obdarene posebnim sposobnostima.

Da bi se obezbedila dobra seoska uprava, potrebe kooperacije stvaraju veze solidarnosti i međusobnog pomaganja, koje prevazilaze porodični krug. Upravljanje zajedničkim resursima (njivama, šumama, vodama, sistemima…), predmet je propisa koji su od davnina proglašeni za neprikosnovene i čije će menjanje uvek zahtevati visok stepen sloge. I pored toga, seljaci uopšte nisu izjednačeni. Među njima ima bogatih, siromašnih i onih koji nemaju baš ništa. Sklapanje brakova među pripadnicima istog društvenog položaja, najčešće dovode do još većeg jačanja bogatih porodica. Bogati pružaju minimalnu pomoć najsiromašnijima, koji na taj način postaju njihovi zavisnici.

Seoske zajednice su razvile bogate kulture, nazvane ,,narodskim,, ili ,,folklorskim,, – brojne mitove, priče, pesme, koje se prenose prilikom svetkovina i venčanja, kao i neke muzičke instrumente. Uvreženost tradicija je u većini ovih tradicija veoma jaka, jer su ljudi suviše vezani za drevne vrednosti. Ipak, i pored zastarelih nazora, na delu su i novine i urbani i buržoaski uticaji koji u selo uvode nove kulturne elemente.

O boreformf
Blog boreformf - BorskiEkonomskiForum MedijaFokus, je nezavisan forum koji afirmiše savremene javne vrednosti i društveno ekonomski fokus medija.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: