PREDINDUSTRIJSKA DRUŠTVA

Društva u kojima će nastajati moderno doba, obeležavaju tri pojave – razvoj gradova, napredak u načinu ophođenja (interiorizacija prinuda) i dovršetak upoznavanja države, što će otvoriti put kolonizatorskim snovima. Gradovi predindutrijskog sveta učestvuju u proizvodnji materijalnih dobara jedino podizanjem novih građevina i zanatskim aktivnostima. Njihove preokupacije kreću se u okviru pružanja trgovinskih usluga (trgovine, zapošljavanja posluge, pomoćni službi…) ili netrgovinskih (javni sistemi, potrebne administracije…). Budući da okupljaju veliki broj potrošača, imaju potrebu za tesnom povezanošću s okolnim selima, koja proizvode neophodne životne namirnice. Gradovi vlastodržaca su obično organizovani oko tvrđave, koja se vremenom pretvara u dvorac. Smešten u gornjem delu grada, dvorac se postepeno okružuje plemićkim kućama i pored njih se podiže verski hram (crkva ili katedrala). U donjem delu grada niču male kuće zanatskih korporacija i zanatlija. Stvaranjem parlamenta, univerziteta i razvojem državnog aparata nastaju administrativni gradovi.

Ustanovljavanje kodeksa koje će zavladati društvenim životom unutar evropskih društvenih zajednica, rezultat je civilizacijskog razvoja. Odlučujuća faza u njihovom stvaranju je oraganizacija kraljevskih dvorova, koju obeležava – širenje, kao nikad dotad, državne kontrole, hijerarhijska pravila koja određuju mesto svakog pojedinca, dominacija kulture nad prirodom i uspostavljanje kontrole nad samim sobom. Monopol nad silom preuzima centralna vlast (postoje zabrane i kazne…). Sve izraženija promena urbanog društva dovodi do toga da osobe različitih društvenih položaja, žive jedni pored drugih i međusobno sarađuju. Privilegija plemića prestaje pred činovničkim naredbama. Buržuj mora da zna da se ponaša prema plemiću, a isto tako i plemić prema seljaku. Svaka osoba, ma koji položaj zauzimala, mora naučiti da se ponaša uljudno i pažljivo. Svako je dužan da u društvu drugih savlada svaku svoju prirodnu reakciju, koja bi mogla delovati neodmereno i prostački. Konačno, i moral je bio usmeren ka tom cilju – postupati onako, kako položaj i dostojanstvo zahtevaju. Jedino ljubav može da pogreši – što će je neminovno izložiti opasnosti.

Posle završetka krstaških ratova, podstaknuta trgovačkim projektima i političkim planovima hrišćanskih misionara, preduzimaju se brojna i u isti mah grandiozna i smela istraživačka putovanja koja su dovela do velikih otkića. I tada su mnoga područja sveta ostala neistražena, ali je era putovanja u potpuno nepoznato ipak bila završena – započela je kolonizatorska era, a sa njom i neminovno širenje elemenata evropske kulture. U tradicionalnom svetu rat je aktivnost sračunata na to da se nešto uveća i pobeda je politički cilj svake, pa i najslabije države. Razvojem apsolutizma nastaju i stalne organizovane vojske i rat ulazi u sveobuhvatni razvojni proces uređenog rukovođenja. Ratovanja postaju surovija i vremenom gube svoja plemenita pravila – otpočeo je hod prema modernom ratovanju.

O boreformf
Blog boreformf - BorskiEkonomskiForum MedijaFokus, je nezavisan forum koji afirmiše savremene javne vrednosti i društveno ekonomski fokus medija.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: