DUŽNOSTI VRHOVNE VLASTI

Dužnosti (u smislu ,,javne stvari,,) pripadaju suverenu – ma koji režim da je u pitanju (koji opravdava monopol državne moći). Prva suverenova dužnost bila bi obezbeđivanje sigurnosti teritorije (pa i preduzimanje rata i zaključivanje mira…). Komandovanje vojskom, vođenje diplomatije, međunarodni pregovori i sporazumi, sve su to atributi koji se vezuju za vrhovnu vlast. U savremenom svetu obaveza parlamenata je da potvrde ili odbiju ugovore, koje je potpisao šef države.

Stvari su sasvim jasne kada je u pitanju obezbeđivanje od spoljašnje opasnosti (logično je npr. da postoji zabrana uspostavljanja privatnih vojski na nacionalnoj teritoriji). Međutim, mnogo su manje jasne kada je reč o unutrašnjoj bezbednosti (npr. puteva, železnica, dobara, ljudi…) i njenoj nadležnosti (nacionalne ili lokalne vlasti)… Pravdu obezbeđuju sudovi u ime suverene vlasti. Što se same vlasti tiče, njen zadatak je da garantuje pravičnost, ali da bude usklađena s principom nezavisnosti sudija, dok pravo pomilovanja ostaje isključivo u nadležnosti šefova država. Jedan od važnih atributa vrhovne vlasti je štampanje i kovanje novca (nacionalne valute), pri čemu falsifikovanje ne predstavlja običan prestup već istinski zločin. Počev od XIX veka, budući da sve više interveniše unutar građanskog društva i od države zaštitnice postaje država blagostanja, nadležnosti države su se znatno proširile. Teoretičari minimalističke države (među kojima je najviše anglosaksonaca), želeli bi da državnu vlast ograniče na njene striktne ,,kraljevske funkcije,, kojima bi trebalo dodati obavezu pružanja pomoći onima kojima je potrebna.

O boreformf
Blog boreformf - BorskiEkonomskiForum MedijaFokus, je nezavisan forum koji afirmiše savremene javne vrednosti i društveno ekonomski fokus medija.

One Response to DUŽNOSTI VRHOVNE VLASTI

  1. nedodjija says:

    „njen zadatak je da garantuje pravičnost, ali da bude usklađena s principom nezavisnosti sudija,“…. e, sa tacno ovime mi trenutno imamo problem… deca koja su u Resniku uhapsena i kojima je odredjen pritvor imaju problem sa nezavisnosti sudstva… sudija je uz resenje koje nam je urucio dao i svoj licni stav da pritvor nije neophodan, ali se ocigledno vrsi pritsak na njega, cim ga je odredio…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: