PODELA RADA I KVALIFIKACIJE

U gotovo svakom društvu postoji neka podela rada, čija je osnova istovremeno i tehnička i društvena – pošto su tehnike tkanja ispočetka zahtevale samo mašine za tkanje prostih i jeftinih tkanina, proizvodnja tekstila u Francuskoj je počela da se razvija u XVI veku po selima, dok je industrija svile zahtevajući skuplje mašine i kvalifikovanije radnike, zauzela svoje mesto u urbanim centrima. Takva podela rada je istovremeno i osnova formiranja određene društvene hijerarhije. Postoje različite forme horizontalne podele rada (bez podređenosti) i vertikalne hijerarhije rada (sa podređenošću), pri čemi ,,otmene i bolje plaćene poslove,, obavljaju školovani i kvalifikovani radnici. Često takve podele rada kreću se silaznom putanjom – tehnološke promene dovode do toga da se najteži i najslabije plaćeni poslovi postepeno spuštaju na niži rang i da neka profesija, koja se probija nailazi na velike teškoće da bude priznata, pošto se sreće sa odbijanjem više kategorije.

Dugo vremena za reprodukciju su bile predodređene žene, dok su poslovi proizvodnje smatrani isključivo muškim. Međutim, žene već odavno pružaju svoj doprinos sferi proizvodnje i tek su nedavno dobile pristup poslovima koje po tradiciji obavljaju muškarci (s tim što im idalje taj pristup ostaje ograničen). Ako ne teorijski, u praksi su sigurno, neki poslovi predodređeni za muškarce (građevinarstvo, elekrotehnika, mašinstvo, vodogradnja…), dok druge obavljaju gotovo isključivo žene (sekretarice, bolničarke, bibliotekarke, vaspitačice…). Za takvu podelu rada prema polu, postoje funkcionalni razlozi, ali su i izvesni razlozi društvene prirode očigledni – dugo vremena su žene dobijale samo drugorazredne, manje plaćene i manje cenjene poslove. Ta situacija se promenila, žene sve češće obavljaju poslove advokata, lekara, sudija… koji su dugo smatrani isključivo muškim. Broj ,,ženskih kadrova, kao i žena na poslovima koji zahtevaju visoko obrazovane intelektualce,, između 1982. i 1994. više se nego udvostručio u razvijenom svetu. Ako se eliminišu različitosti nastale zbog činjenice da radno aktivno žensko stanovništvo ima drukčija lična svojstva i drukčije poslove nego muško, razlika u platama između žena i muškaraca opstaje i iznosi – 13% u Švedskoj, 22%  u Španiji, 23% u Francuskoj, 25% u Velikoj Britaniji… (Eurostat, 1997).

Plansko upravljanje poslovima i kompetencijama predstavlja modernu metodu menadžmenta, čiji je cilj da preduzećima obezbedi neophodnu humanu organizaciju rada. Reć je zapravo o tome, da se na osnovu dubljeg upoznavanja aktivnosti preduzeća i znanja koje te aktivnosti zahtevaju, bolje procene ličnosti i poslovi koje one obavljaju i da ta procena manje zavisi od diplome. Naziv radnog mesta zamenjen je pojmom sistem aktivnosti. Za svaku grupu aktivnosti, obezbeđuje se radna ćelija, koja je okuplja izvršioce za zajedničkim zadatkom. To obezbeđuje polivalentnost radnog personala i smanjuje hijerarhijski uticaj. Odnosi između izvršioca i organa uprave su se potpuno izmenili. U principu, svaki radnik treba da odredi putanju sopstvene karijere, kroz unapređivanje sklopa sopstvenih aktivnosti. U stvari, tipiziranost poslova koje definiše upravo znatno ograničava tu virtuelnu samostalnost izvošača. Takvi pokušaji da se nešto promeni su zanimljivi, jer oni svedoče o želji za preispitivanjem metode tejlorizma, a takođe izazivaju i uznemirenja – uvođenjem sistema individualizacije kompetencija i primanja stvaraju se nove nejednakosti, jer takvim ,,kibernetičkim,, pristupom povećavaju samo plate ambicioznih i dobro organizovanih radnika. Ostali smatraju da im je zaštita, koju treba da im pruže sindikati i kolektivni ugovori uskraćena.

Svedoci smo, internacionalizacije kvalifikacija koje postaju sve više kategorija koju određuje preduzeće – ono ima pravo da u okviru kriterijuma i procedura utvrđenih kolektivnim ugovorima grane, obavlja klasifikaciju radnih mesta. Preduzeće više ne obavezuju liste delatnosti, kao što je to bilo nekada kada su zaključivani prvi ugovori. Klasifikacije u isti mah postaju i više vezane za preduzeća i mogu se usavršiti. Menjaju se odnosi između individualnih kvalifikacija i kvalifikacija koje definiše ugovor. Odnos između sertifikata i radnog mesta olabavljuje – diploma, koja je neophodan uslov da bi se pristupilo radnom mestu, sve više određuje nivo pristupa od kvalifikacije predviđene ugovorom.

Usporavanje ekonomskog rasta više ne omogućava punu zaposlenost. Sve više povremenih poslova (zamena, ugovori na određeno vreme…) i ,,neuobičajenog,, radnog vremena, dovode do ,,potpunog iznurivanja onih koji zavise od plate,,. Stalno zaposlenje s punim radnim vremenom postaje retko i nešto o čemu se sanja. Socijalna politika koju je ustanovila država blagostanja, ne može da spreči hod ka podvojenom društvu. Svedoci smo povećanja jaza između onih koji imaju i onih koji, isključeni iz tržišta rada odlaze na marginu društva. Tehnički razvoj samo pogoršava situaciju – napredak u automatizaciji i robotizaciji će potpuno isključiti potrebu za nekvalifikovanim radnicima po fabrikama, ostavljajući samo ograničeni broj radnih mesta za osoblje nadzora. Razvoj tercijalnih aktivnosti je potvrda raskida između poslova koji zahtevaju visoke kvalifikacije i čvrsto su povezani s korišćenjem novih tehnologija s jedne strane i uslužnih, mukotrpnih, nestalnih i slabo plaćenih radnih mesta s druge strane. Čak se ide i do predskazivanja ,,ukidanja rada,, pa do podvlačenja uloge koju neprekidno imaju profesionalne pozicije u određivanju društvenog identiteta. Jedan od mogućih puteva je nova podela bogatstva stečenih produktivnošću. Redukcija radnog vremena i razvoj socijalne ekonomije, spadaju u mogućnosti sprečavanja bipolarizacije društva.

O boreformf
Blog boreformf - BorskiEkonomskiForum MedijaFokus, je nezavisan forum koji afirmiše savremene javne vrednosti i društveno ekonomski fokus medija.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: