HUMANO DRUŠTVO – PREDUZETNIČKA ZAJEDNICA

Pre četiri godine (2008) započela je globalna ekonomska kriza. Nakon decenija nezapamćene trke za profitom i nerealne potrošnje, svetski ekonomski sistem našao se pred kolapsom. Neoliberalna ekonomija koju je rukovodila ideja profita i potrošnje po svaku cenu, slomila se zajedno s vrednostima koje je zagovarala, trke za moći, prestižom, nedostatkom socijalne osetljivosti. Duboka finansijska kriza, otkrila je potrebu za redefinisanjem moralnih vrednosti u društvu.

Društveno preduzetništvo predstavlja jedan je od relativno novih pojmova u ekonomiji, koji počiva na potpuno suprotnim ciljevima od dominantne tržišne ekonomije. Društvena preduzeća proizvode dobra i usluge u onim društvenim grupama, koje su isključene iz tržišne utakmice. Društvenom preduzetništvu nije cilj isključivo uvećanje profita, pa tako ni raspodela dobiti, već ispunjenje društvenih ciljeva i zadataka, pomaganje onim grupama u društvu koji su u riziku od društvene isključenosti. Vrednosti takvog preduzetništva se u potpunosti razlikuju od vrednosti koje je sa sobom donelo neoliberalno razdoblje ekonomije. Preduzetničke aktivnosti društvene ekonomije temeljene na solidarnosti i poverenju, društvenoj pravdi ključne su za ovu vrstu prihodovanja (humana ekonomija).

Društveno preduzetništvo u svetu tesno je povezano s radom organizacija civilnog društva. Zavisno od pravnih okvira u pojedinim evropskim zemljama, društveno preduzetništvo razvijalo se kao poseban pravni subjekt ili u okviru organizacija civilnoga društva, ili se preplitalo prema šarolikom zakonodavnom okviru.

Izdanje: Nacionalne zaklada za razvoj civilnoga društva, Zagreb, 2012 – Preduzetništvo u službi zajednice

O boreformf
Blog boreformf - BorskiEkonomskiForum MedijaFokus, je nezavisan forum koji afirmiše savremene javne vrednosti i društveno ekonomski fokus medija.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: